Richard Kiel
Data urodzenia: 1939-09-13
Miejsce urodzenia: Detroit, Michigan, USA
Stan cywilny: dwukrotnie żonaty: 1. Faye Daniels (1960 - 1973, rozwód); 2. Diane Rogers (od 1974), 4 dzieci

Biografia:
Richard Kiel urodził się 13 września 1939 roku; w Detroit w stanie Michigan, w USA. Mierzący ponad 2 metry aktor, który można powiedzieć że ma wyłączność na odgrywanie ról gigantów, potworów z bagien czy złoczyńców ze stalowymi zębami. Kiel podejmował się różnych prac, takich jak wykidajło, czy sprzedawca działek cmentarnych. Zanim trafił do filmu i TV gdzie zagrał kilka epizodycznych rólek w końcu lat 50-tych i początku 60-tych. Na wyróżnienie zasługuje rola obcego - "Kenamita" w kultowej już "Strefie Mroku" (The Twilight Zone) z 1959 roku w odcinku zatytułowanym "To Serve Man", oraz prehistorycznego jaskiniowca w filmie "Eegah" z 1962 roku. Kiel przewinął się także w dwóch odcinkach klasycznego serialu z gatunku horroru "Kolchak: The Night Stalker" z 1974 roku. W jednym z odcinków miał okazję zagrać Amerykańskiego złego ducha, który posiada zdolność przemieniania się w różne zwierzęta. W swoim drugim występie Kiel był nie do rozpoznania gdyż grał rolę pokrytego mchem Hiszpana - potwora z bagien Luizjany, pobudzonego do życia przez pacjentów uczestniczących w terapii "głębokiego snu". Jednakże największy rozgłos przyniosła mu rola "Szczęki" w filmie, o agencie J. Bondzie "Szpieg, który mnie kochał" (The Spy Who Loved Me) z 1977 roku. Rola tak przypadła do gustu widzom, że postać, którą odgrywał pojawiła się także w kolejnym filmie o Bondzie "Moonraker" z 1979 roku. Publiczność tym razem miała podzielone zdanie, kiedy to postać odgrywana przez Kiela zmieniła front i pomogła agentowi 007, Rogerowi Moore'owi ocalić Ziemię. Przez następnych kilka lat Kiel grywał w podrzędnych komedyjkach lub filmach fantasy, wykorzystujących jego posturę i prezencję. W końcu postanowił spróbować swych sił zza kamery. Napisał scenariusz oraz został producentem, a także zagrał jedną z głównych ról w filmie familijnym "The Giant of Thunder Mountain" z 1991 roku. W latach 90-tych, popyt na jego atrybuty gwałtownie zmalał co przyczyniło się do zagrania raptem paru rólek, jak chociażby rola "odkurzonej" postaci "Szczęki" zagranej obok Matthew Brodericka w filmie "Inspektor Gadżet" (Inspector Gadget) z 1999 roku. W 2002 roku Kiel napisał autobiografię zatytułowaną "Making it BIG in the movies" Richard był dwukrotnie żonaty. Ze swoją pierwszą żoną Faye Daniels spędził 13 lat. W 1973 roku, rozwiedli się. Od 1974 roku, jest szczęśliwym mężem Diane Rogers z którą to dorobił się 4 dzieci.
8.3
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
0.0 2009 Jasper
10.0 2000 (on sam)
6.0 1988 Vlkabok (gościnnie)
7.6 1985 Club
5.0
Jak świetnie
So Fine
1981 Eddie
8.2 1981 Zwierzę (gościnnie)
7.3
Komandosi z Navarony
Force 10 from Navarone
1978 Kapitan Drazak
7.4
Szpieg, który mnie kochał
Spy Who Loved Me, The
1977 Szczęki / Zbigniew Krycsiwiki
7.3
Express Srebrna Strzała
Silver Streak
1976 Reace
9.5 1975 Moose Moran
7.2
Starsky i Hutch
Starsky & Hutch
1975 Iggy (gościnnie)
7.5 1975 (gościnnie)
6.5 1968 Willie Trion (gościnnie)
10.0 1966 Casmir (gościnnie)
9.0 1965 Groalgo (gościnnie)
8.2 1965 Voltaire (gościnnie)
8.2 1965 Ali (gościnnie)
8.6 1965 Tiny (1968) (gościnnie)
7.8 1964 Le Mouche (gościnnie)
6.9 1964 Merry Internista (gościnnie (1965))
6.8
Wyspa Gilligana
Gilligan's Island
1964 Duch (1966) (gościnnie)
8.0 1960 Misytrz Styx (gościnnie)
10.0 1959 (gościnnie)
8.1
Strefa mroku
Twilight Zone, The
1959 Kanamit (gościnnie)
7.8 1958 (gościnnie)
8.7 1954 Luke Brown (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Richard Kiel filmy Richard Kiel najlepsze filmy Richard Kiel zdjęcia Richard Kiel galeria Richard Kiel biografia Richard Kiel nominacje Richard Kiel nagrody i wyróżnienia Richard Kiel filmografia Richard Kiel aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.