Pat Hingle
Data urodzenia: 1924-07-19
Miejsce urodzenia: 2009-01-03
Stan cywilny: Denver, Kolorado, USA

Biografia:
Pat Hingle (prawdziwe imię Martin Patterson Hingle) urodził się w Denver (Kolorado). Jego rodzice (ojciec - Clarence Martin Hingle - pracował na budowie, matka - Marvin Louise - była nauczycielką) rozwiedli się jeszcze przed jego narodzinami, tak więc Pat nigdy nie poznał ojca. Matka z synem zaczęli dużo podróżować, do 13. roku życia aktor mieszkał już w 12 miastach. Pierwsze kroki w aktorstwie stawiał w szkole, zagrał bowiem w przedstawieniu "At that time it didn't seem like much of a way to make a living!". Hingle uczęszczał do liceum w Teksasie, studiował na tamtejszym uniwersytecie reklamę. Podczas drugiej wojny światowej wstąpił do amerykańskiej armii. Po skończonych walkach zajął się aktorstwem, by poznać jakieś dziewczyny. Ze swoją żoną Alyce (poznaną na uniwersytecie), Hingle przeprowadził się do Nowego Jorku, gdzie zaczął karierę w telewizji i na scenie. Co ciekawe podczas pracy na planie filmu "J.B." Hingle odniósł poważny wypadek - spadła winda, którą jechał akurat aktor. Pat był bliski śmierci, stracił mały palec lewej dłoni a powrót do zdrowia zajął mu ponad rok. Aktor najbardziej znany jest z roli Gordona z serii filmów o Batmanie. Obecnie mieszka w Kure Beach (Północna Karolina) ze swoją drugą żoną, Julią.
7.4
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Brak zdjęć.

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
7.8 2002 Townsend
6.6 2000 Sędzia Dennis Bradford
7.2
Jesienny księżyc
Hunter's Moon, The
1999 Sędzia Tully
8.7 1999 (gościnnie) (on sam)
7.3
Lśnienie
Shining, The
1997 Pete Watson
5.8
Pięć ton i on
Larger Than Life
1996 Vernon
6.2 1995 Komisarz Gordon
7.0
Szybcy i martwi
Quick and the Dead, The
1995 Barman Horacy
8.1
Amerykański horror
American Gothic
1995 Fr. Tilden (gościnnie)
6.4
Dotyk anioła
Touched by an Angel
1994 Ben (gościnnie)
7.4
Powrót Batmana
Batman Returns
1992 Komisarz James Gordon
7.0 1990 P.J. Kennedy
7.3
Skrzydła
Wings
1990 Jack Hackett (gościnnie)
7.3 1989 Komisarz James Gordon
6.9
Obcy na mojej ziemi
Stranger on My Land
1988 Sędzia Munson
10.0 1988 Henry Cobb
10.0 1988 Henry Cobb
6.3 1986 Tom McCabe (1986) (gościnnie)
7.5
Sokół i koka
Falcon and the Snowman, The
1985 Pan Boyce
6.4 1985 Waldo Jarrell (gościnnie)
6.9
Napisała: Morderstwo
Murder, She Wrote
1984 Porucznik rezerwy Barney Kale (gościnnie)
7.6
Nagłe zderzenie
Sudden Impact
1983 Szef Jannings
10.0 1983 Jesse Yates (gościnnie)
7.1 1982 Walter Schaeffer (gościnnie)
6.7
Zdrówko
Cheers
1982 Gus O'Malley (gościnnie)
7.0
Dziki Dziki Zachód
Wild Times
1980 Robert W. 'Bob' Halburton
4.0 1980 Paulton
8.2 1980 Duffy Ambrose (gościnnie)
6.2 1979 Hub Wendover (gościnnie)
6.2 1978 Caleb Tucker (gościnnie)
6.8
Wyzwanie
Gauntlet, The
1977 Josephson
9.5 1975 Emory Van Cleve (gościnnie)
10.0 1974 Jack Gibbons (gościnnie)
6.6
Jeden mały Indianin
One Little Indian
1973 Kapitan Stewart
7.0 1973 Ray Dixon / Wesley Garrison / George Garrety (gościnnie)
5.3
Terapia Careya
Carey Treatment, The
1972 Kapitan Pearson
6.8 1972 Szerym Thoms (1973) (gościnnie)
7.9 1972 Pułkownik Daniel Webster Tucker (gościnnie)
8.5 1970 Nastolatka
10.0 1970 Benjamin Whitfield (gościnnie)
6.6 1969 Tom Hoagley (gościnnie)
7.3
Powiesić go wysoko
Hang 'Em High
1968 Sędzia Adam Fenton
6.4 1968 Grant Ormsbee (gościnnie)
6.3 1967 Mike McQueen (gościnnie)
6.0 1967 Finley Carr (gościnnie)
6.6 1966 R.J. McMillan (gościnnie)
0.0 1965 (gościnnie)
10.0 1965 Bob Pierson (gościnnie)
7.0 1965 Frederick Huffschmidt (gościnnie)
8.4 1965 (gościnnie)
7.8 1964 Will Carey (gościnnie)
7.1
Spokojny Amerykanin
Ugly American, The
1963 Homer Atkins
10.0 1963 Ed Caldwell (gościnnie)
7.9 1963 Mike Decker (gościnnie)
6.0 1962 Bob Hunter (gościnnie)
7.9
Wiosenna bujność traw
Splendor in the Grass
1961 Ace Stamper
6.6 1960 Thayer Faxon (gościnnie)
5.9 1960 Fred Gibson (gościnnie)
7.8 1959 Pop Starke(gościnnie)
8.3
Nietykalni
Untouchables, The
1959 Mitchell Grandin (gościnnie)
8.1
Strefa mroku
Twilight Zone, The
1959 Horace Ford (gościnnie)
7.4 1959 Szeryf Austin (gościnnie)
7.0 1957 Calman (gościnnie)
8.5 1955 Red (gościnnie)
6.7 1955 Steve Nagy (gościnnie)
7.4 1955 Dr John Chapman (1971)
8.3
Alfred Hitchcock Przedstawia
Alfred Hitchcock Presents
1955 Warren Selvy (gościnnie)
7.9
Na nabrzeżach
On the Waterfront
1954 (niewymieniony w czołówce)
7.5 1954 (gościnnie)
9.0 1951 (gościnnie)
6.0 1949 (gościnnie)
8.0 1948 (gościnnie)
6.0 1948 Hank (gościnnie)
6.6 1947 (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Pat Hingle filmy Pat Hingle najlepsze filmy Pat Hingle zdjęcia Pat Hingle galeria Pat Hingle biografia Pat Hingle nominacje Pat Hingle nagrody i wyróżnienia Pat Hingle filmografia Pat Hingle aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.