Leo Gordon
Data urodzenia: 1922-12-02
Miejsce urodzenia: 2000-12-26
Stan cywilny: Nowy Jork, Nowy Jork, USA

Biografia:
Leo Gordon urodził się 2 grudnia 1922 roku w Nowym Jorku. W czasie II wojny światowej wstąpił do armii, jednak kłopoty z dyscypliną i nieumiejętność podporządkowania się spowodowały, że wystąpił z niej w 1943 roku. Zanim rozpoczął studia w American Academy of Dramatic Arts, odsiedział w więzieniu San Quentin wyrok za napad z bronią w ręku. Kilka lat później powrócił w to miejsce już jako aktor podczas kręcenia zdjęć do filmu „Riot in Cell Block 11”. Jako aktor charakterystyczny ma na swoim koncie wiele ról u boku największych sław światowego kina, między innymi Clarka Gable’a („Żołnierz fortuny”), Johna Wayne’a („Rewolwerowiec”), Jodie Foster i Danny’ego Glovera („Maverick”). Jest także autorem scenariusza  do filmu „Tobruk” z Rockiem Hudsonem, w reżyserii Arthura Hillera. Zmarł na zawał serca 26 grudnia 2000 roku w Los Angeles. Jego żoną była Lynn Cartwright, z którą wystąpił wspólnie na planie filmów „Black Patch” i „Son of Hitler”.
8.0
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Brak zdjęć.

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Wyreżyserował następujące filmy

Ocena Tytuł

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
7.4 1994 Hank Danner
7.7
SeaQuest
SeaQuest DSV
1993 Smith (gościnnie)
7.8 1987 Charlie (gościnnie)
7.5 1985 Warden (gościnnie)
7.2
Wichry Wojny
Winds of War, The
1983 Generał 'Train' Anderson
7.1 1982 Bjorn Johnston (gościnnie)
8.3 1982 Myron Leach (gościnnie)
10.0 1980 Sierżant Theodore Kirk
7.3
Magnum
Magnum, P.I.
1980 (gościnnie)
8.5 1979 Rocky Marlowe / Devere (gościnnie)
7.2 1978 Szef strażników (gościnnie)
9.5 1975 Szef Macdonald Keogh
6.8 1974 Clark Streeter (gościnnie)
7.3
Domek na prerii
Little House on the Prairie
1974 Milo Stavroupolis (gościnnie)
7.3
Nazywam się Nobody
Mio nome è Nessuno, Il
1973 Red
7.4
Ulice San Francisco
Streets of San Francisco, The
1972 Eddie Suslow
10.0 1971 Harry Wilson (gościnnie)
6.9 1968
6.5
Masakra w dniu świętego Walentego
St. Valentine's Day Massacre, The
1967 Heitler
6.0 1967 Lije Driskill (gościnnie)
9.0 1966 Cass Dowdy
7.7 1966 Bull (gościnnie)
10.0 1964 Sierżant Caber McVaigh (gościnnie)
7.8 1964 Silas Morgan (gościnnie)
10.0 1963 Charles Grimm (gościnnie)
8.0 1963 Biggie (gościnnie)
6.2 1962 Jack Scratch (1962) (gościnnie)
10.0 1960 Hutch (gościnnie)
10.0 1960 Harry (gościnnie)
5.9 1960 Luke Comstock (gościnnie)
7.8 1959 Daggert(gościnnie)
7.8 1959 Zabójca (gościnnie)
7.7 1959 Tracy (gościnnie)
10.0 1959 Charlie Carson (gościnnie)
10.0 1959 Rand (gościnnie)
10.0 1959 (gościnnie)
8.3
Nietykalni
Untouchables, The
1959 Whitey (gościnnie)
7.4 1959 Early Thorne/Forsythe/Fargo Taylor (gościnnie)
8.0 1959 Evan Sloat (gościnnie)
10.0 1958 Joe Quinch (gościnnie)
7.8 1958 Abe Jordan (gościnnie)
10.0 1958 (gościnnie)
5.5 1957 Hank Danner
9.0 1957 Cherokee
10.0 1957 (gościnnie)
7.5 1957 Wielki Mike McComb (gościnnie)
10.0 1956 Hank Miller
6.0 1956 (gościnnie)
8.2
Złamana strzała
Broken Arrow
1956 Will Carr (gościnnie)
10.0 1955 Joe Brock (gościnnie)
7.8 1955 Smokey (gościnnie)
9.8 1955
7.4 1955 Hack Prine (gościnnie)
5.5 1955 Miggles Hannegan (1961) (gościnnie)
5.0 1954 Drake
8.5 1954 Bill Doolin (gościnnie)
8.7 1954 Banita (gościnnie)
8.6
Przygody Rin Tin Tina
Adventures of Rin Tin Tin, The
1954 Charlie (gościnnie)
6.5 1952 Bender (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Leo Gordon filmy Leo Gordon najlepsze filmy Leo Gordon zdjęcia Leo Gordon galeria Leo Gordon biografia Leo Gordon nominacje Leo Gordon nagrody i wyróżnienia Leo Gordon filmografia Leo Gordon aktor Leo Gordon reżyser Leo Gordon scenarzysta
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.